Ako vybrať správnu dosku
Ktorú dosku si vybrať? Plastovú/drevenú/bambusovú?
Nachádzajú sa v každej kuchyni, či už doma, alebo u profesionálov. Používajú sa každý deň na krájanie, sekanie, servírovanie, drvenie... Vyrábajú sa z rôznych materiálov, no najčastejšie používané sú drevo, plast, bambus. Dosky zo skla, mramoru či žuly sú nebezpečné pre svoj extra hladký povrch. Nože sa rýchlo otupia, znehodnotia a nám hrozí vyššie riziko porezania.
Dôležité kritériá
Mali
by sme vedieť, ak plánujeme kúpiť novú, aké faktory by sme mali pri výbere
dosky zohľadniť. Na čo prihliadať:
1. šetrnosť
k životnému prostrediu (plast, drevo, bambus)
2. tvrdosť
dosky
3.
odolnosť voči baktériám
4.
bezpečný povrch dosky pre ostrie noža
5.
ako ľahko sa čistí doska od mastnoty a nečistôt
6. údržba
dosky
7.
ako dlho nám bude slúžiť
8. dizajn
Stačí
jedna doska?
Doska na surové mäso a ryby, jej ideálna
veľkosť by mala byť 20x40 cm. Doska na krájanie pečiva, rozmery sú podľa tvaru bochníka, na čerstvú zeleninu a ovocie by mala byť taká, aby sa nám pohodlne
pracovalo. Dôležité je však dodržiavať surovinovú separáciu, aby nedochádzalo
ku kontaminácií baktériami.
Drevené dosky - používajú sa v každej domácnosti. Ak sa pracuje s veľmi drahými a ostrými nožmi, je lepšie použiť mäkké drevo, ako borovicu či smrek. Najobľúbenejšie je stredne tvrdé drevo, ako dub, buk či orech, s výrazne farebnou, strakatou exkluzívnou kresbou. No aj veľmi tvrdé drevo, ako jaseň je vyhľadávané pre svoju krásnu elegantnú kresbu. Kvalitná drevená doska nám vydrží dlho, hoci ide o nákladnejšiu investíciu. V dreve je kyselina trieslová, ktorá má antibakteriálne účinky, a pri zarezaní sa uvoľní. Ryhy sa dajú opraviť prebrúsením a ošetrením dosky kokosovým olejom, alebo včelím voskom. Umývame vodou a saponátom, položené po výške sušíme.
Plastové dosky – sú v rôznych farbách
a tvaroch. Ľahko sa urdžiavajú a sú odolné voči vysokým teplotám v umávačke,
preto ich radi používajú aj profesionáli. Majú zdrsnenú povrchovú úpravu pre
bezpečnejšie krájanie a sú pomerne mäkké, čiže nehrozí ani poškodenie
nožov. Je dôležité si dávať pozor z čoho je plastová doska vyrobená. Používa
sa polypropylén a polyetylén
Bambusové
dosky - bambus nie je typické drevo,
pretože je to trávnatá rastlin. Napriek tomu prevyšuje kvalitou drevo, je
trvanlivejší, ľahký, hladký, absorbuje vlhkosť a nepohlcuje pachy.
Nenapučiava sa a nedeformuje. Doska sa ľahko čistí a rýchlo schne.
Funkcia
dosky
Doskou
chránime povrch stola pred poškrabaním a nečistotami. V dnešnej dobe
nemá len funkčný charakter, ale aj estetický. V stojane rozdelené podľa
toho, čo ideme práve krájať mäso, zeleninu, či pečivo, dobre označené nápisom,
farbou. Môžu byť vložené do ochranného krytu, alebo len tak opreté
o stenu. Záleží na nás, aký variant si zvolíme.